Taş plak dönemlerinde hassas bir malzemeden yapılan plağı korumak amacı ile tasarlanan kapak, zamanla müzisyen ya da firmanın tanıtımı için kullanılmış nihayetinde de içerdiği albüm gibi bağımsız bir sanat eserine dönüşmüştür.Yapımcıların bonkörlüğüne bağlı olarak bazen 2 bazen 4 sayfaya kadar çıkan kapaklar bazen ilave kitapçıklarla zenginleştirilmişlerdir. Bizimkisi gibi küçük ölçekli müzik piysalarında genel olarak plak kapağına ilavelerden kaçınılmış, kapak kağıdı kalitesi en düşük seviyelerde tutulmuştur. Müziğin mp3 olarak toplu halde barındırılıp dinlenmesi meselesi görsel unsurları da derinden etkilediği için bu konunun üzerinde hassasiyetle durmaktayız. Bir müzik albümünün aynı zamanda iyi bir koleksiyon malzemesi olarak da algılanması zorunluluğu, albüm satışlarının bitme noktasına geldiği bugün için kendini iyice hissttirmektedir. Bu sayıda konumuz plak kapağı çizen ya da tasarlayan ünlüler. Bugün için ünlü olan birçok isim kariyerlerinin belli evresinde gerek zevk gerekse para için bu işe bulaşmışlar ve enteresan çalışmalarda bulunmuşlardır.
Plak doldurmadan önce iyi bir plak kapağı grafikeri olan Hümeyra‘dan iki çalışma. İlki şarkıcı Senem’in Anadolu folk tarzı “Çıt-çıt” 45 liği (YANKI PLAK) için yapılan kapak. İkinci plak ise ünlü siyahi vokalist Isaac Hayes’ın grubu Bar –kays’in Türk baskı LP si (ATLANTIC – 1969) için yapılmış başarılı bir çizim kapaktır.
Aynı zamanda çok başarılı bir grafiker olan Feridun Hürel’in kendi 45 likleri için tasarladıkları dışında bazı kapak çalışmaları. İlki Rana Alagöz – Düğün Alayı 45 (ARYA – 1970) ikinci plak 3 Hürel grubunun ilk 45’lik çalışması olan Şeytan Bunun Neresinde (DİSKOTÜR – 1970) 45’liğidir. 3.plak ise İtalyan progressive rock grubu I Bruzi’nin Türkiye baskı 45’liği (DİSKOTÜR) için Feridun Hürel tarafından çizilmiş fantastik bir kapaktır.